Week 39 In verzorgingsproducten zit plastic en varken!

Scrubs, shampoos en tandpasta’s bevatten zeer kleine plastic bolletjes die wegspoelen via het doucheputje en vervolgens in de zee belanden. Slecht voor de zee, voor de vissen en uiteindelijk ook voor onszelf.  Ik keek op de lijst bij http://www.BeattheMicroBead.org en zag er veel bekende merken opstaan: Dove bijvoorbeeld en Nivea, Colgate maar ook  Oral-B en zelfs producten van Rituals, die op hun website beweren te kiezen voor biologische ingrediënten. De Plastic Soup Foundation heeft een app (Beat the Micro Bead) ontwikkeld die je producten scant en dan aangeeft of er plastic in zit. Werkt alleen op een iPhone helaas, maar je kunt natuurlijk ook gewoon op de lijst kijken.

Wat ik ook niet wist is dat er in veel verzorgingsproducten varkensvet en andere dierlijke producten zitten. Shampoo en anti-rimpelcrème bijvoorbeeld bevatten varkenshuiden. In douchegel zit collageen uit lichaamsweefsel van varkens. In je shampoo zit keratine uit hoorns, hoeven en veren. In je bodylotion elastine uit dierlijk materiaal, in je zeep glycerine uit slachtvet, in je tandpasta bottenmeel.

Wanneer je echt plantaardig wil eten moet je enorm oppassen want een varken wordt verwerkt tot maar liefst 187 producten! (http://www.overvarkens.nl/het-varken/187-producten-worden-gemaakt-van-een-varken) Je kunt het zo gek niet bedenken of er zit varken in. Varkenshaar in brood, varkensbotten (gelatine) in drop, maar ook in wijn en bier om het mooi helder te houden en als glansmiddel op appels! Voor een vegetariër toch niet zo leuk om bewust geen vlees te eten maar onbedoeld toch varken op het gezicht te smeren, in je wijntje terug te vinden en via je appeltje op te eten!

Zoals ik al eerder schreef, verzorgingsproducten gebruik ik al helemaal niet meer.             (Week 9, De huid van binnenuit!  Week 36, over wat je dus allemaal helemaal niet nodig hebt ) Slecht voor je huid en dus ook voor de zee. Voor het varken ook trouwens.  Aan de ene kant mooi dat een varken dan in ieder geval veel toepassingen heeft en niets wordt weggegooid, maar voor de planteneters onder ons is het maar knap frustrerend!

5278279225_5e3005c080_b

Plaats een reactie